Menu
x

Hjerteflimmer lukker snart

Tak for din interesse for vores hjemmeside.

Vi gør opmærksom på, at hjemmesiden lukker ned pr. 30.11.2022.

Vi henviser til Hjerteforeningens hjemmeside (hjerteforeningen.dk), hvor du finder masser af viden og information om bl.a. hjerteflimmer / atrieflimmer for såvel patienter, pårørende og øvrige med interesse for sygdomsområdet!

Anna (70 år) har hjerteflimmer: "Det var, som om en elefant stod og trampede på min brystkasse"

For Anna kom symptomerne på hjerteflimmer ret pludseligt. Normalt viste de sig, når hun havde en travl dag, efter arbejde, eller når hun dyrkede sport. "Så fik jeg en voldsom fornemmelse i brystet. Det var som om, der stod en elefant og trampede på min brystkasse." Det er 15 år siden. I begyndelsen havde hun en episode én gang om måneden, men de kom oftere og oftere og blev kraftigere og kraftigere. "Så sagde min læge: "Det her kan ikke blive ved. Du skal til kardiolog."

Kardiologen sagde, at Anna havde hjerteflimmer og ordinerede noget medicin. "Diagnosen kom som et kæmpe chok. Jeg spurgte mig selv, hvor tit symptomerne ville komme igen. Hvor alvorligt det ville blive? På det tidspunkt generede symptomerne mig meget."

Børnene holdt øje

I begyndelsen fortalte Anna ikke sine børn ret meget om sine hjerteproblemer. "De ved det selvfølgelig nu, men de har deres egne bekymringer. Jeg vil ikke bebyrde dem med det. Heldigvis var min mand altid en god støtte.”

Det var Anna’s datter, som holdt øje med hende. "Min datter arbejder inden for kardiologi og var derfor mere bekymret end de andre. Hun kan i kraft af sit arbejde altid give mig gode råd. Da jeg blev ved med at have symptomer, selvom jeg fik medicin, var det hende, der sagde, at jeg skulle gøre noget ved det."

Hvad kan du spørge lægen om?

Download tjekliste

Ablation var løsningen

Episoderne med hjerteflimmer kom igen og igen på trods af medicinen. Ved hjerteflimmer er hjertets elektriske system forstyrret. Anna led meget af det. Hun gennemgik derfor en ablation. Ved en ablation brænder eller fryser lægen hjertevævet visse steder. De ar, der dannes, blokerer de uhensigtsmæssige elektriske stimuli. Dette indgreb udføres ofte på patienter, hvor medicinen ikke afhjælper symptomerne.

Lægerne sagde, at Anna skulle fortsætte med blodfortyndende medicin under ablationen. "De fortalte, at det var for at forhindre blodpropper under operationen. Det øger dog risikoen for indre blødning, men det opvejer risikoen for en blodprop i hjernen."

Efter ablationen havde Anna en enkelt episode med hjerteflimmer, men har heldigvis ikke haft noget siden. Hun skal blive ved med at tage medicin. "Jeg var meget bange for indgrebet, og jeg turde derfor ikke få det foretaget før, men efter indgrebet tænkte jeg: "Jeg skulle have gjort det noget før.’"

"Jeg levede og åndede for løb"

Anna havde altid været aktiv inden for sport. Hun havde løbet i 34 år, herunder en halvmaraton, mens hun tog sig af tre børn og arbejdede som sygeplejerske om natten. "Det var noget af en belastning. I hvert fald når man kun arbejder om natten." Trods råd fra kardiologen ændrede Anna ikke livsstil med det samme. "Han sagde, at jeg skulle fortsætte med at dyrke sport, men ikke længere udsætte min krop for ekstreme belastninger. Jeg skulle tage det lidt mere roligt, men jeg ville ikke holde op med at løbe."

I samråd med lægen og arbejdsgiveren besluttede hun at gå på pension som tresårig. Hun er holdt op med at løbe for fire år siden: “Jeg er medlem af en vandreklub nu, og jeg nyder virkelig at vandre."

Kan du genkende denne historie, eller har du spørgsmål om hjerteflimmer? Så kontakt eventuelt din læge.

"HVAD NU, HVIS HAN KOMMER UD FOR EN ULYKKE?"

Anna, partner til 73 år gamle Willy, er glad for, at han får mere motion. Willy har hjerteflimmer og tager blodfortyndende medicin for at reducere risikoen for et slagtilfælde. De motionerer sammen om morgenen, og Willy bruger oftere sin cykel nu, for eksempel når der skal handles. Den måde, han gebærder sig på i trafikken, bekymrer Anna. "Willy burde være mere forsigtig i trafikken. Jeg er ofte nødt til at bede ham om at sætte farten ned, når han cykler. Jeg fortæller ham, at han er nødt til at se sig godt for, inden han krydser en vej. Hvad nu, hvis han kommer ud for en ulykke?" Anna ved, at Willy altid har sit patientkort for blodfortyndende medicin på sig, hvis der skulle opstå en nødsituation. "Hvis der skulle ske noget, ved sundhedspersonalet, at Willy tager blodfortyndende medicin. Det er nyttig information, hvis de opdager en blødning".

Ved du, hvordan du kan forberede dig på en nødsituation?

Se vores tjekliste med tips her

Hvis du vil læse flere personlige oplevelser fra patienter med hjerteflimmer, kan du klikke her.

TYPO3 CMS by TypoConsult A/S