Menu
x

Hjerteflimmer lukker snart

Tak for din interesse for vores hjemmeside.

Vi gør opmærksom på, at hjemmesiden lukker ned pr. 30.11.2022.

Vi henviser til Hjerteforeningens hjemmeside (hjerteforeningen.dk), hvor du finder masser af viden og information om bl.a. hjerteflimmer / atrieflimmer for såvel patienter, pårørende og øvrige med interesse for sygdomsområdet!

Det viste sig, at Margrete (77 år) har hjerteflimmer: "Jeg er symptomfri"

Margrete gik til læge for 15 år siden, fordi hun havde nogle symptomer, der ikke havde noget med hjertet at gøre. Da lægen tog hendes blodtryk, bemærkede han en uregelmæssig hjerterytme. "Han sendte mig på hospitalet med det samme, og kardiologen lavede et elektrokardiogram (EKG). Jeg så bjerge og dale på skærmen. Det var meget skræmmende." Margrete fik diagnosen hjerteflimmer, selvom hun ikke havde nogen symptomer, der tydede på det.

Ingen anelse om, hvad hjerteflimmer er

I det øjeblik anede Margrete ikke, hvad hjerteflimmer var. "Jeg ville ønske, at lægen havde informeret mig bedre om, hvad hjerteflimmer er, at jeg skal tage medicin hver dag, og om alle de typer, der er. De eneste informationer jeg fik, var meget praktiske oplysninger."

Hvad kan du spørge lægen om?

Download tjekliste

Blodprøvetagning hjemme

For nogle typer af blodfortyndende medicin er det nødvendigt, at blodets evne til at størkne bestemmes jævnligt. Lægen fastsætter medicindosis ud fra resultatet.

Margrete fik undervisning i, hvordan hun selv skulle tage blodprøver. Derefter kan man selv kontrollere blodets størkningsevne hjemme med en simpel fingerprikker. Margrete sendte sine resultater til klinikken hver anden uge. "Hver gang jeg skulle teste mit blod og sende det af sted, mindede det mig om min hjerterytmeforstyrrelse. Det burde være muligt at gøre det på en anden måde."

Sådan var det heldigvis også. Hun fik et andet blodfortyndende middel, som ikke kræver blodprøver. "Jeg stoler på, at medicinen holder mig i gang. Jeg vil ikke leve i frygt og det er heller ikke nødvendigt. Man kan heldigvis blive gammel med hjerteflimmer."

Ingen blodfortyndende midler lige før en operation

Margrete skal tage hensyn til sin atrieflimmer, og det viste sig under en operation for nogle år siden. Hun fik to nye knæ, fordi brusken var helt væk. "I nogle dage før operationen måtte jeg ikke tage blodfortyndende medicin. Det syntes jeg var meget skræmmende. Jeg forestillede mig, hvordan mine vener blev tykkere. Det er nok slet ikke tilfældet, men sådan så jeg det for mig. Jeg var glad, da det var overstået."

15 år efter diagnosen er der stadig ingen symptomer

Margrete har indtil videre ikke haft nogen symptomer på hjerteflimmer. "Nogle gange, når jeg ligger på venstre side, kan jeg mærke, at min hjerterytme er uregelmæssig. Og jeg skal selvfølgelig tage medicin for det. Men jeg har heldigvis aldrig haft smerter." Hun går til kontrol hos en kardiolog en gang om året. "Så siger han: Det ser smukt uregelmæssigt ud igen! Så min hjerterytme er stadig uregelmæssig, men det tynger mig ikke."

Kan du genkende denne historie, eller har du spørgsmål om hjerteflimmer? Så kontakt eventuelt din læge.

"VENTER JEG FOR LÆNGE MED AT TILKALDE LÆGEHJÆLP?"

"Det er meget skræmmende at finde ud af, at ens kone har hjerteflimmer, uden at man ved noget om det", forklarer Karsten. Han er gift med Margrete, der blev diagnosticeret med hjerteflimmer for 15 år siden. "Min kone følte sig sund og havde ingen symptomer. Lægens sygeplejerske opdagede det ved et tilfælde under en rutineundersøgelse. Det var meget heldigt". Siden da har Margrete taget blodfortyndende medicin for at reducere risikoen for et slagtilfælde. Men der er også risici forbundet med behandlingen, for eksempel blødning. Karsten synes, det er svært at vide præcist, hvad han skal holde øje med. "Selvfølgelig ville jeg forsøge at standse en blødning med det samme. Men jeg er ikke rigtig sikker på præcis, hvornår jeg skal tilkalde lægehjælp".

Vil du gerne vide, hvornår du skal bede om lægehjælp til en person, der tager blodfortyndende medicin?

Se vores tjekliste med tips her

Læs om andre patienters personlige oplevelser her.

TYPO3 CMS by TypoConsult A/S