Menu
x

Hjerteflimmer lukker snart

Tak for din interesse for vores hjemmeside.

Vi gør opmærksom på, at hjemmesiden lukker ned pr. 30.11.2022.

Vi henviser til Hjerteforeningens hjemmeside (hjerteforeningen.dk), hvor du finder masser af viden og information om bl.a. hjerteflimmer / atrieflimmer for såvel patienter, pårørende og øvrige med interesse for sygdomsområdet!

Maria (66): "Min personlighed ændrede sig, uden at jeg bemærkede det"

Maria har haft hjerteflimmer i mere end 25 år. "Jeg gik en gang til min praktiserende læge på grund af hjertebanken. Efter at være blevet henvist til kardiologen fik jeg at vide, at jeg har hjerteflimmer." To år senere fandt Maria ud af, at der var noget andet galt.

Faldt sammen ved indgangen til hospitalet

Omtrent to år efter diagnosen begyndte Marias hjerte pludselig at galoppere. Hun faldt sammen ved indgangen til hospitalet, hvor hun arbejdede dengang, og blev straks indlagt på kardiologisk afdeling. "Derefter måtte jeg tage medicin, noget jeg aldrig tidligere havde gjort. Det havde stor betydning for mig."

Blodprop

Til at begynde med fik Maria testet sit blod hver anden uge på antikoagulationsklinikken for at få målt blodets koagulation. Dosis blev fastsat ud fra disse prøver. "Det gjorde jeg i to år, hvorefter jeg sagde, at jeg ikke ville mere." Hendes læge ordinerede et andet blodfortyndende middel.

Men Maria fik en blodprop i hjernen i 2007. "På vej hjem i bilen så jeg pludselig en masse smukke farver på himlen. Da jeg kom hjem, gav jeg hunden mad meget tidligere, end jeg plejer. " Hendes mand arbejdede dengang som paramediciner og bemærkede, at der var noget galt. "Min tale lød mere og mere mærkelig, og jeg kunne ikke flytte hænderne rigtigt." Hendes mand ringede efter hjælp, men det var desværre for sent at forhindre, at der opstod permanent skade.

Hvornår skal du søge læge med det samme, når du tager blodfortyndende medicin?

Download tjekliste

Blodproppen i hjernen vendte op og ned på hendes verden

Blodproppen i hjernen vendte fuldstændigt op og ned på Marias verden. Hun er blevet mere glemsom, hun bliver hurtigere træt, og hendes følelser er mere overfladiske. "Min personlighed ændrede sig, uden at jeg bemærkede det. For min mand er jeg ikke længere den kvinde, han giftede sig med." Der er ikke mange synlige tegn, hvilket betyder, at hendes omgivelser ikke rigtig bemærker ændringerne. "De synes, det er underligt, hvis jeg ikke drikker alkohol eller gerne vil gå tidligt hjem. Min mand forklarer så situationen, og så forstår de det normalt."

Maria er også blevet ablationsbehandlet (en operation), men hjerteflimmeren er stadig ikke helt forsvundet. "Nogle gange begynder hjertet at galoppere allerede klokken fire om morgenen, og det vækker mig. Hver gang jeg har en episode, er jeg bange for at få en blodprop."

"Jeg vil gerne informeres grundigt af lægen"

Maria er klar over, at hun har behov for blodfortyndende medicin, men hun er også bekymret for risikoen. Hun forsøger alligevel ikke at lade angsten dominere sit liv. "Jeg ved, at der siden den gang er sket store fremskridt inden for blodfortyndende behandling. Der er forskellige typer lægemidler, og det er godt at vide, hvilke fordele og ulemper der er. Jeg ville ønske, min læge tidligere havde fortalt mig, at der var alternativer til det blodfortyndende middel, jeg tog i starten."

Kan du genkende denne historie, eller har du spørgsmål om hjerteflimmer? Så kan du finde mere information på denne hjemmeside, eller du kan kontakte din læge.

"FORHÅBENTLIG BLIVER DET BLÅ MÆRKE IKKE TIL EN INDRE BLØDNING"

Maria har ændret sig meget siden blodproppen i hjernen, og det har hendes datter Susan også bemærket. "Min mor bliver hurtigere træt, er glemsom og viser færre følelser". Maria tager blodfortyndende medicin for at reducere risikoen for en blodprop. Det øger risikoen for blødning. "Min mor har for nylig udviklet et blåt mærke. Det vil man måske normalt ikke bekymre sig så meget om, men selvfølgelig bekymrer det mig mere nu. Jeg bad hende om at holde godt øje med situationen, og heldigvis tager hun det også alvorligt". Susans mor gik til sin praktiserende læge: "Det blå mærke er nu forsvundet; det gør mig roligere".

Ved du, hvornår du skal bede om lægehjælp til en person, der tager blodfortyndende medicin?

Se vores tjekliste med tips her

Læs mere om patienters personlige oplevelser her.

TYPO3 CMS by TypoConsult A/S