Menu
x

Hjerteflimmer lukker snart

Tak for din interesse for vores hjemmeside.

Vi gør opmærksom på, at hjemmesiden lukker ned pr. 30.11.2022.

Vi henviser til Hjerteforeningens hjemmeside (hjerteforeningen.dk), hvor du finder masser af viden og information om bl.a. hjerteflimmer / atrieflimmer for såvel patienter, pårørende og øvrige med interesse for sygdomsområdet!

Willy (73): "Den hurtige hjerterytme gjorde mig bange"

I 2015 havde Willy uregelmæssig hjerterytme en eller to gange om ugen. "Den hurtige hjerterytme og puls gjorde mig bange og angst. Derfor gik jeg hurtigt til lægen." Willys praktiserende læge henviste ham til kardiolog. Men kardiologen kunne ikke finde nogen forklaring.

Blev nemmere bange efter diagnosen

Hjerterytmen var normal, når målingerne blev taget, så der blev taget mere omfattende prøver. Willy havde måleudstyr på i en uge for at måle hjerterytmen over en længere periode. "Hos kardiologen skulle jeg gennemføre en cykeltest, og der blev taget et EKG. Først efter disse prøver fik jeg diagnosen hjerteflimmer." Selvom han ikke har uregelmæssig hjerterytme på nuværende tidspunkt, skal Willy tage blodfortyndende medicin hver dag. "Jeg er blevet mere følsom over for stress siden diagnosen. Jeg bliver nemt bekymret over alle mulige ting."

Velforberedt på en kritisk situation

Hjerteflimmer øger risikoen for blodpropper i hjernen. Brug af blodfortyndende medicin reducerer risikoen for dannelse af blodpropper. Det kan dog også øge blødningsrisikoen, hvis patienten kommer til skade. "Denne tanke bekymrer mig, og derfor har jeg undersøgt bivirkningerne grundigt. Det gjorde mig endnu mere nervøs." Hans kone hjælper ham med det. "Når jeg er sammen med hende, bliver jeg straks mere rolig."

Hvor godt forberedt er du, hvis du oplever en akut situation, mens du er på blodfortyndende medicin?

Download tjekliste

"Jeg skal være mere forsigtig, når jeg krydser vejen"

Willy ved, han skal tage blodfortyndende medicin, og han har fuld tillid til sin læge. Men han har foretaget nogle ændringer i sin livsstil. Han er f.eks. bange for at falde på cykel, især på grund af risikoen for skader og blødning. "Jeg har bemærket, at jeg er blevet mere forsigtig, når jeg cykler. Hvis jeg skulle komme til skade, tager det længere tid for blødningen at stoppe."

Patientkort

Willy har altid sit patientkort på sig til brug i akutte situationer. Det fortæller bl.a., hvilken type blodfortyndende medicin han tager. "I tilfælde af et uheld synes jeg, at det er vigtigt at vide, hvilke muligheder der er for at standse en blødning. Det er også betryggende for min kone."

Et år uden episoder

Willy har ikke haft hjerteflimmer i mindst et år. Han kan kontakte lægen, hvis han har spørgsmål eller bekymringer. "Jeg har stor tillid til min læge. Han giver mig tips og råd om, hvordan jeg kontrollerer min sygdom. Han har et godt ry. Jeg stoler på, at han ved, hvad han gør."

Kan du genkende denne historie, eller har du spørgsmål om hjerteflimmer? Så kan du finde mere information på denne hjemmeside eller du kan kontakte din læge.

"HVAD NU, HVIS HAN KOMMER UD FOR EN ULYKKE?"

Anna, partner til 73 år gamle Willy, er glad for, at han får mere motion. Willy har hjerteflimmer og tager blodfortyndende medicin for at reducere risikoen for et slagtilfælde. De motionerer sammen om morgenen, og Willy bruger oftere sin cykel nu, for eksempel når der skal handles. Den måde, han gebærder sig på i trafikken, bekymrer Anna. "Willy burde være mere forsigtig i trafikken. Jeg er ofte nødt til at bede ham om at sætte farten ned, når han cykler. Jeg fortæller ham, at han er nødt til at se sig godt for, inden han krydser en vej. Hvad nu, hvis han kommer ud for en ulykke?" Anna ved, at Willy altid har sit patientkort for blodfortyndende medicin på sig, hvis der skulle opstå en nødsituation. "Hvis der skulle ske noget, ved sundhedspersonalet, at Willy tager blodfortyndende medicin. Det er nyttig information, hvis de opdager en blødning".

Ved du, hvordan du kan forberede dig på en nødsituation?

Se vores tjekliste med tips her

Læs mere om patienters personlige oplevelser her.

TYPO3 CMS by TypoConsult A/S