Menu
x

Hjerteflimmer lukker snart

Tak for din interesse for vores hjemmeside.

Vi gør opmærksom på, at hjemmesiden lukker ned pr. 30.11.2022.

Vi henviser til Hjerteforeningens hjemmeside (hjerteforeningen.dk), hvor du finder masser af viden og information om bl.a. hjerteflimmer / atrieflimmer for såvel patienter, pårørende og øvrige med interesse for sygdomsområdet!

Hvordan behandles det?

Hjælp hjertet

Udover den blodfortyndende behandling skal du tale med din læge om yderligere behandling for den uregelmæssige hjerterytme.

Din læge har flere forskellige muligheder, når din hjerterytmeforstyrrelse skal behandles.

Hjerterytmemedicin og ikke-medicinsk behandling

Hvis du har symptomer fra den uregelmæssige hjerterytme, kan man eventuelt prøve at genoprette og fastholde den normale hjerterytme (kaldet sinusrytme) ved hjælp af hjerterytmemedicin eller et elektrisk stød afgivet under bedøvelse.

Man kan også overveje såkaldt ablationsbehandling, hvor man varmebehandler (brænder) i venstre forkammer for at fjerne rytmeproblemet.

Både hjerterytmemedicin, elektrisk stød og ablation anbefales i dag kun, hvis man har gener på grund af sin atrieflimren, og der skal altid foretages yderligere undersøgelser såsom ultralyd af hjertet, for at man kan vejlede dig bedst muligt i valget af behandling.

Der er kendte bivirkninger både til hjerterytmemedicinen og ablations-behandlingen. Din læge eller din hjertelæge kan give dig mere information.

Fravalg af behandling

Hvis du har det godt på trods af din atrieflimren, vil man oftest undlade at genoprette den normale hjerterytme, med mindre du er meget ung.

Men måske skal hastigheden af din hjerterytme (pulsen) reguleres, for at hjertet ikke slår for hurtigt, og hos nogle – især ældre - kan der også være problemer med for langsom hjerterytme. Du kan få mere information hos din læge eller din hjertelæge.

Uanset om du og din læge vælger at acceptere den uregelmæssige hjerterytme eller prøver at genoprette den normale hjerterytme, er det vigtigt at tage stilling til, hvilken form for blodfortyndende behandling du skal have. Her vurderer lægen, hvilke såkaldte risikofaktorer du har for at udvikle blodpropper. Det er vigtigt at vurdere disse ting, uanset om du har atrieflimren-sygdommen i anfald, eller om du hele tiden har uregelmæssig hjerterytme.

Ikke-medicinsk behandling

Lægen kan overveje andre former for behandling af atrieflimren end medicin:

• Radiofrekvensablation (overbrændingsbehandling)

Overbrændingsbehandling er den eneste metode, der forsøger at behandle selve årsagen til atrieflimren, dvs. de uregelmæssige elektriske impulser, der er årsag til forkamrenes flimren.

Metoden går ud på, at man via lysken fører specielle katetre ind i hjertets kamre. Disse katetre kan registrere hjertets elektriske signaler. Et af katetrene har en lille metalspids, der opvarmes ved højfrekvensstrøm, og som efterlader nogle små forbrændinger. Derved kan man finde, hvor i forkammeret, atrieflimren opstår, og fjerne eller isolere disse steder ved at brænde dem. Indgrebet tager nogle timer og foregår under lokalbedøvelse.

Du skal have blodfortyndende medicin før og efter behandlingen. Det er lægen, der vurderer, hvor længe du skal fortsætte med denne behandling.

Overbrændingsbehandling har været kendt siden slutningen af 1980’erne, og den bruges stadigt mere. Behandlingen har effekt hos 3 ud af 4 patienter med atrieflimren efter et eller to forsøg. Der er bedre effekt ved anfaldsvis atrieflimren end ved permanent atrieflimren. Hvis indgrebet ikke virker efter et eller flere forsøg, kan man overveje en hjerteoperation.

Behandlingen tilbydes overvejende til patienter, der har symptomer af deres atrieflimren.

• Elektrisk stød

Under et anfald af atrieflimren kan lægen også vælge at give dit hjerte et elektrisk stød (DC-stød) under kortvarig fuld bedøvelse. Metoden kan lyde voldsom, men det er en sikker behandling med meget lille risiko for komplikationer.

Stødet gives uden på brystkassen, og det nulstiller hjertets elektriske impulser. Behandlingen er meget effektiv til at standse et anfald og få hjertet tilbage til normal rytme. Der er desværre ingen garanti for, at den normale rytme fortsætter.

Lægen skal vurdere, om du skal have blodfortyndende medicin i en periode før og efter denne behandling.

Man kan sagtens leve godt med atrieflimren. Læs mere her.

Hvordan lever jeg med det?

TYPO3 CMS by TypoConsult A/S